marți, 4 decembrie 2012

Sfaturi pentru copii


  • Fii atent pe ce site-uri navighezi! Atenţia îţi este atrasǎ uneori de un mesaj sau de o imagine intermitentǎ: Ești al 99-lea fericit câștigǎtor al unui telefon marca ... sau Dǎ click aici! Ai un mesaj nou! Unele asemenea mesaje pot fi simple reclame, altele însǎ te conduc la pagini nesecurizate, care îţi pot infesta computerul.
    This connetion is untrusted! / Aceastǎ legǎturǎ nu este de încredere! Ţine seama de aceastǎ atenţionare și nu acţiona pagina respectivǎ decât dacǎ ești absolut sigur de conţinutul acesteia!
  • Atenţie la linkurile primite pe e-mail sau pe chat! Unele pot pleca chiar din cǎsuţa de e-mail a prietenilor tǎi. Fǎrǎ ca aceștia sǎ-și dea seama, au contactat un virus. Aceste linkuri conţin viruși care pot afecta și calculatorul tǎu!
  • Iţi plac jocurile pe calculator? Tuturor copiii considerǎ cǎ e o modalitate plǎcutǎ de a-și petrece timpul liber. Ai grijǎ, totuși, la jocurile sau programele pe care le descarci în computerul tǎu. Acestea sunt executabile  și pot veni ‘’la pachet’’ cu viruși!
  • Ai prieteni pe site-urile de socalizare? Nu divulga informaţii personale! Pe internet nu știi cine se ascunde în spatele unei identitǎţi! ‘’Andrei, 13 ani, pasionat de calculatoare’’ poate fi la fel de bine o persoana de 35 de ani, ‘’pasionat’’ de fishing, un hacker care se poate folosi de datele tale personale pentru a pǎtrunde în computerul tǎu și a fura diverse informaţii.
    Nu divulga date despre vârstǎ, familie, școalǎ, numǎr de telefon, adresǎ, cont bancar, parolǎ de e-mail sau alte conturi personale. Persoanele întǎlnite pe internet nu sunt persoane cunoscute!
  • Nu divulga parola de pe internet! Pǎrinţii sunt singurii cǎrora le poţi încredinţa parola. Dacǎ ai mai multe conturi (e-mail, facebook, hi5 etc.) e bine sǎ te loghezi cu parole diferite pe fiecare cont în parte. Parola trebuie schimbatǎ periodic. Alege o parolǎ cu un grad de siguranţǎ ridicat. O parolǎ cu 6 caractere, care conţine numele tǎu sau al unui cunoscut este o parolǎ ce poate fi spartǎ ușor. O parolǎ ‘’tare’’, trebuie sa conţinǎ multe caractere: litere mari, mici, cifre și alte caractere.
    Dacǎ bǎnuiești cǎ cineva ţi-a spart parola și o persoanǎ strǎinǎ ţi-a accesat contul, schimb-o imediat!
  • Nu te grǎbi sǎ stabilești întâlniri cu persoanele cunoscute pe internet! Dacǎ totuși dorești sǎ te întâlnești cu un prieten din mediul online, mergi la întâlnire însoţit de un pǎrinte sau de un adult de încredere. Dacǎ prietenul online este rǎu-intenţionat, el nu va veni la întâlnire când va afla ca vii însoţit de un adult!
  • Fii atent ce fotografii postezi pe internet! Fotografiile postate pe site-urile de socializare trebuie sǎ fie fotografii decente! O fotografie provocatoare poate fi folositǎ de persoane rǎuvoitoare în diferite scopuri. Dacǎ tu nu te respecţi, ce pretenţii mai ai de la ceilalţi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu